di Rosetta Ravasi

A tavola gli occhi di ciascun commensale sono sul piatto esigenti per la giustizia distributiva! A far buono il minestrone è il lardo pestato con un po’ di prezzemolo.

Nei nostri tempi di abbondanza e di consumismo c'è meno fame e non si apprezza il cibo.

Commento di Carlo Valli "I quaderni del Portavoce n. 3" Come si Viveva - La storia autentica dei nostri nonni

 

 

S'eri adrée a trià àj e erburen

cunt un masnen

e pensavi a quant i nost mamm

i a triavan fen fen

cunt la mèsalüna o 'l curtèl,

soeul pestalart da lègn

insèma a 'n poo da lart da purscèl.

 

E quant era quasi cott

'l riis dal minestron

'na pestata da lart e erburen

s'giacada dent a l'oeultim mumenten.

 

Toeucc in giir a sta minestra inscé buna,

ogni voeugn danans da la sua tasìna

sbignavum se voeugn gha l'era pusé piena

e la pagura da vansan no un cicen

da mangia freègia a la matina

quant vignivum a ca da mèsa prima,

ma fava sbignà 'n dal pignaton

a res'c da scutàss cul foeum