di Rosetta Ravasi

Pulènta e casoeula è il piatto caratteristico milanese. Quanta fame, e che miseria di companatico! C'era anche l'aggiunta delle motivazioni per tanta scarsità: assicurare la testa e lo stomaco leggeri per la scuola e per il lavoro!

Commento di Carlo Valli "I quaderni del Portavoce n. 3" Come si Viveva - La storia autentica dei nostri nonni

 

 

Quant s'eri una s'ciatèla

quasi ogni sira

mangiavi pulènta e casoeula

cun dent 'l cigutén

i cudich e i custaol.

E puciavi la pulènta

in la broeuda di vers

perchè per vèss asée

la fèta da cigutén

l'era trasparènta,

quasi toeutt oss

eran i custén

e di cudich san vidiva

'n quei tuchelén.

Bagaj fii cumpasina,

la disiva la regiura

sanò dumaa matina

ghi 'l coo pesant a scoeula.

Fii cumpasina omm

perchè inda a laurà

duii no vèss sufegàa.

E pucia sta pulènta

in la broda di vers

che 'n poo d'uduu la sent

di cudich, di punten

e de ciguten.